Incendiile forestiere din sudul Turciei au ajuns în stațiunile de pe litoral: Mai multe hoteluri din Marmaris au fost evacuate

Incendiile forestiere din sudul Turciei au ajuns în stațiunile de pe litoral: Mai multe hoteluri din Marmaris au fost evacuate
Incendiile forestiere din sudul Turciei / Sursă Foto: Captură
Publicat: 29/07/2021, 18:58

Trei persoane și-au pierdut viața în urma unui incendiu forestier masiv care continua să ardă și joi, pentru a doua zi consecutiv, în sudul Turciei, aproape de stațiunile turistice frecventate de români.

Joi după amiază, flăcările au ajuns în apropierea hotelurilor din Marmaris și, potrivit presei locale, acestea au fost evacuate, în timp ce pompierii au intervenit în forță pentru a ține sub control incendiul masiv.

În zonă au fost trimise mai multe echipaje de intervenție ale autorităților forestiere, dar și elicoptere. Marmaris este una dintre cele mai populare destinații turistice ale Turciei, fiind și pe lista de preferințe ale românilor.

Trei morţi în incendiile din sudul Turciei

Autorităţile centrale din Turcia au intervenit pentru a salva persoanele aflate în pericol şi pentru a stinge focarul, relatează Reuters. Peste 100 de persoane au necesitat evacuare, îngrijiri medicale sau au fost afectate de pagube materiale cauzate de incendiu.

Vremea caniculară şi vântul puternic au făcut ca flăcările să se răspândească pe teritoriul oraşului Manavgat, situat la o distanţă de 75 de kilometri est de staţiunea Antalya, precum şi în satele din apropiere. Mai multe zone rezidenţiale au fost evacuate miercuri.

Ministrul Agriculturii, Bekir Pakdemirli, a spus joi că un bărbat în vârstă de 82 de ani a fost găsit decedat în timpul operaţiunilor de evacuare din districtul Kepezbeleni, situat la 16 kilometri nord-est de Manavgat. Un grup de 10 persoane au fost salvate după ce au rămas blocate pe o ambarcaţiune în apropierea barajului Oymapinar.

Bekir Pakdemirli a menţionat ulterior că alte două persoane au fost găsite decedate în districtul Degirmenli din Antalya, la circa 20 de kilometri est de Manavgat, adăugând că eforturile depuse pentru a stinge flăcările continuă.

Agenţia turcă pentru situaţii de urgenţă (AFAD) a precizat că 122 de persoane au avut de suferit de pe urma incendiului, iar 58 dintre acestea au necesitat îngrijiri medicale.

Agenţia a adăugat că o aeronavă, o dronă, 19 elicoptere, circa 250 de vehicule şi 960 de membri ai echipelor de intervenţie au luat parte la operaţiunile desfăşurate pentru a ţine incendiul sub control, iar Semiluna Roşie din Turcia a trimis personal şi alimente în regiune.

„Locuinţele situate în regiuni care ar putea fi afectate de incendii au fost evacuate. Mai multe locuinţe, birouri, ferme, câmpuri agricole, sere şi vehicule au fost distruse de flăcări”, a transmis AFAD într-un comunicat.

Autorităţile turce au evacuat 18 sate şi districte din Antalya, iar alte 16 sate au fost evacuate în provinciile învecinate Adana şi Mersin, unde continuau eforturile de stingere a unor focare separate, a spus ministrul Pakdemirli.

Televiziunile au prezentat imagini cu clădiri rezidenţiale pârjolite şi oameni care fugeau peste câmpuri în timp ce pompierii, asistaţi de elicoptere, se luptau să stingă flăcările.

Sudul Turciei, destinație turistică pentru localnici și străini

Sudul coastei mediteraneene din Turcia, o destinaţie populară atât pentru turiştii locali, cât şi pentru cei străini, este cunoscută pentru căldura arzătoare din timpul verii, care duce deseori la declanşarea incendiilor. Conform autorităţilor, incendiile recente sunt cele mai ample de până acum.

Ministrul Bekir Pakdemirli a precizat că au fost înregistrate 41 de incendii de vegetaţie în 13 dintre cele 81 de provincii ale Turciei începând de marţi, dintre care 31 erau ţinute sub control. Focarele din Osmaniye şi Kayseri sunt în continuare active.

Turcia s-a confruntat cu o serie de dezastre provocate de vremea extremă în această vară, printre care viiturile de săptămâna trecută, care au provocat moartea a şase persoane în regiunea Mării Negre.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Avocatul Adrian Cuculis, noi detalii despre reluarea procesului în care este judecat Vlad Pascu: „Lucrurile...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Reuters: Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin...
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
S-a stins marele actor al României. Drum lin, maestre! Nu te vom uita niciodată
România se scufundă economic. Românii vor simți în buzunar
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
O operațiune riscantă în Primul Război Mondial. Manifeste cărate sub salteaua primului ministru
×